
Kaunasin ja Vilnan välinen jännite on hieman sukua Turun ja Helsingin suhteelle Suomessa. Myös Kaunas on maansa entinen pääkaupunki. Kaupunkien välisestä kissanhännänvedosta välittämättä on selvää, että Kaunas on kaupunkikuvaltaan ja tunnelmaltaan toisenlainen kuin historialtaan puolalaisvaikutteisempi Vilna. Mikään komeaan menneisyyteensä huntuun kietoutunut pysähtynyt kakkoskaupunki ei Kaunas ole. Se on esimerkiksi yhä maan suurin opiskelukaupunki, mikä näkyy nuorekkaassa katukuvassa ja eloisassa kulttuuritarjonnassa.
Edullinen ja maukas
Matkailijan viihtymistä kaupungissa ei lainkaan haittaa se että hintataso on jonkin verran pääkaupunkia edullisempi. Matkailijakin huomaa sen esimerkiksi hotelli- ja ravintolahinnoissa. Ja mitä ruokaan tulee, Kaunasia pidetään maan suuremmista kaupungeista parhaimpana paikkana maistella liettualaisia perinne- ja maalaisruokia. Eikä vain kaunasilaisten omasta mielestä.
Maittavia, mutta raskaita ja raaka-aineiltaan suomalaisille tuttuja liettualaisruokia kannattaakin Kaunasissa maistella estotta, esimerkiksi täytetyt perunat, sienet, maalaismakkarat sekä riista ovat hyvin edustettuina.
Ja pitäähän sitä savustettuja siankorviakin kerran elämässä maistaa, siihen Liettua ja Kaunas erityisesti on juuri oikea paikka!
Kävelijän kohde
300 000 asukkaan koostaan huolimatta Kaunas on mainion kompakti kaupunkikohde lyhyemmällekin vierailulle – siitä ehtii näkemään aikalailla parhaat palat muutamassa päivässä, ja vieläpä ilman että astuu välttämättä kertaakaan minkäänlaiseen kulkuneuvoon. Kaunas on ennen kaikkea kävelijän kaupunki, ja miksei olisi, ylpeileehän kaupunki historiallisella kävelykadulla joka oli pitkään Euroopan pisin.
Helposti eksyvälle kaupunkimatkailijalle Kaunas onkin unelmakohde, pääkatu on aina lyhyen matkan päässä ja sitten pitääkin vain tietää kumpaan suuntaan kävelee.
Kaunasin linnoitus perustettiin 1200-luvulla Nemunas- ja Neris-jokien risteykseen. Siitä on vain hyvin vähän nähtävää jäljellä, mutta kaupungin vanhimman osan sijainti on varsin dramaattinen. Vanhankaupungin suurimpia nähtävyyksiä ovat merkittävät rakennukset kuten Vytautasin goottityylinen kirkko. Koko kaupungin tärkein kulttuurihistoriallinen keskittymä on vanhankaupungin keskustori jolla seisoo myös yksitorninen kaupungintalo.
Kummalliset museot
Kaunasin vanhastakaupungista ei ole pittoreskiudessaan kilpailemaan Vilnan tai Baltian muiden pääkaupunkien kanssa. Kaunas ei tarjoa pieniä kujia joilla eksyttää itsensä vaan kaupungin vanhan osan (senamiestis) mielenkiintoisin katu on sittenkin sen halki aina kaupungin uuteen keskustaan (naujamiestis) saakka kulkeva Vilniaus gatve. Uuden kaupungin puolella kadun nimi muuttuu Laisves-kaduksi, mutta jatkuu yhtä kaikki kävelykatuna.
Jos puutuu kaupungista kujia ja sokkeloita, erikoisia ja hauskoja museoita ei ainakaan: Kaunasista löytyy muun muassa maailman tiettävästi suurin paholaismuseo, Liettuan Schindleriksi kutsutulle Chiune Sugiharalle omistettu juutalaisvainoista kertova museo, viestintämuseo, urheilumuseo, ilmailumuseo, nukketeatterimuseo sekä kansanmusiikkimuseo. Niiden tavanomaisempien lisäksi.
Museo löytyy verukkeeksi vierailulle myös Liettuan kuuluisimpaan ja suurimpaan viinatehtaaseen Stumbrasiin. Tislaamon tutustumis- ja maistiaiskierros on sujuvasti toteutettu, ja museo totta kai mielenkiintoinen. Vuonna 1906 perustettu Stumbras tarkoittaa suomeksi eurooppalaista biisonia, visenttiä, joka on nähtävissä tislaamon logossakin. Stumbrasin suosituimpiin juomiin kuuluu Starka, biisoniheinällä maustettu vodka, jota juodaan perinteisesti omenamehun kanssa.