LITHUANIAN TIME:  Contact us NOW  phone: +37 052 625241 Emergency phone: +37 052 625241     
[email protected]     

Travel information in:   

Lietuviðka informacija keliautojui Deutsch Finnish portugal Español Russian Français Italiano Chinese


Kaunas on liettualaisinta Liettuaa
 

Kaunas on liettualaisinta Liettuaa

Turun Sanomat 17.11 2010 02:31:20

Filnland_1 Kaunas on Liettuan henkinen ja historiallinen pääkaupunki ja paljon aidompi pala Liettuaa kuin Vilna – ainakin jos kaunasilaisilta itseltä kysytään. Ja aika usein he nämä mielestään kiistämättömät tosiasiat ylpeydellä ilmoittavat, vaikkei kysyttäisikään.

Kaunasin ja Vilnan välinen jännite on hieman sukua Turun ja Helsingin suhteelle Suomessa. Myös Kaunas on maansa entinen pääkaupunki. Kaupunkien välisestä kissanhännänvedosta välittämättä on selvää, että Kaunas on kaupunkikuvaltaan ja tunnelmaltaan toisenlainen kuin historialtaan puolalaisvaikutteisempi Vilna. Mikään komeaan menneisyyteensä huntuun kietoutunut pysähtynyt kakkoskaupunki ei Kaunas ole. Se on esimerkiksi yhä maan suurin opiskelukaupunki, mikä näkyy nuorekkaassa katukuvassa ja eloisassa kulttuuritarjonnassa.

 

Edullinen ja maukas
Matkailijan viihtymistä kaupungissa ei lainkaan haittaa se että hintataso on jonkin verran pääkaupunkia edullisempi. Matkailijakin huomaa sen esimerkiksi hotelli- ja ravintolahinnoissa. Ja mitä ruokaan tulee, Kaunasia pidetään maan suuremmista kaupungeista parhaimpana paikkana maistella liettualaisia perinne- ja maalaisruokia. Eikä vain kaunasilaisten omasta mielestä.

Maittavia, mutta raskaita ja raaka-aineiltaan suomalaisille tuttuja liettualaisruokia kannattaakin Kaunasissa maistella estotta, esimerkiksi täytetyt perunat, sienet, maalaismakkarat sekä riista ovat hyvin edustettuina.

Ja pitäähän sitä savustettuja siankorviakin kerran elämässä maistaa, siihen Liettua ja Kaunas erityisesti on juuri oikea paikka!


Kävelijän kohde
300  000 asukkaan koostaan huolimatta Kaunas on mainion kompakti kaupunkikohde lyhyemmällekin vierailulle – siitä ehtii näkemään aikalailla parhaat palat muutamassa päivässä, ja vieläpä ilman että astuu välttämättä kertaakaan minkäänlaiseen kulkuneuvoon. Kaunas on ennen kaikkea kävelijän kaupunki, ja miksei olisi, ylpeileehän kaupunki historiallisella kävelykadulla joka oli pitkään Euroopan pisin. 

Helposti eksyvälle kaupunkimatkailijalle Kaunas onkin unelmakohde, pääkatu on aina lyhyen matkan päässä ja sitten pitääkin vain tietää kumpaan suuntaan kävelee.

Kaunasin linnoitus perustettiin 1200-luvulla Nemunas- ja Neris-jokien risteykseen. Siitä on vain hyvin vähän nähtävää jäljellä, mutta kaupungin vanhimman osan sijainti on varsin dramaattinen. Vanhankaupungin suurimpia nähtävyyksiä ovat merkittävät rakennukset kuten Vytautasin goottityylinen kirkko. Koko kaupungin tärkein kulttuurihistoriallinen keskittymä on vanhankaupungin keskustori jolla seisoo myös yksitorninen kaupungintalo.


Kummalliset museot
Kaunasin vanhastakaupungista ei ole pittoreskiudessaan kilpailemaan Vilnan tai Baltian muiden pääkaupunkien kanssa. Kaunas ei tarjoa pieniä kujia joilla eksyttää itsensä vaan kaupungin vanhan osan (senamiestis) mielenkiintoisin katu on sittenkin sen halki aina kaupungin uuteen keskustaan (naujamiestis) saakka kulkeva Vilniaus gatve. Uuden kaupungin puolella kadun nimi muuttuu Laisves-kaduksi, mutta jatkuu yhtä kaikki kävelykatuna.

Jos puutuu kaupungista kujia ja sokkeloita, erikoisia ja hauskoja museoita ei ainakaan: Kaunasista löytyy muun muassa maailman tiettävästi suurin paholaismuseo, Liettuan Schindleriksi kutsutulle Chiune Sugiharalle omistettu juutalaisvainoista kertova museo, viestintämuseo, urheilumuseo, ilmailumuseo, nukketeatterimuseo sekä kansanmusiikkimuseo. Niiden tavanomaisempien lisäksi.

Museo löytyy verukkeeksi vierailulle myös Liettuan kuuluisimpaan ja suurimpaan viinatehtaaseen Stumbrasiin. Tislaamon tutustumis- ja maistiaiskierros on sujuvasti toteutettu, ja museo totta kai mielenkiintoinen. Vuonna 1906 perustettu Stumbras tarkoittaa suomeksi eurooppalaista biisonia, visenttiä, joka on nähtävissä tislaamon logossakin. Stumbrasin suosituimpiin juomiin kuuluu Starka, biisoniheinällä maustettu vodka, jota juodaan perinteisesti omenamehun kanssa.


Travel agency Visit Lithuania instagram @visit_lithuania

  Fly & Lease of campers in the Baltic.

  Camper on the road

  Take a tour and discover Baltics by yourself!

  You will be able to travel comfortably throughout Baltic Sates in our campers, as passengers really may feel themselves like home and take any necessary stuff with them, even their most loved cup for coffee.
  A virtue of motor homes is the possibility to be in the cabin in all companionship while going from place to place.
  Moreover, you will be free as you will be independent from hotels and every evening you will be able to spend in any place you wish!

  Prepaid individual transfer :

  no trouble with money exchange upon arrival,
  no need to take care oftaxi search,
  no language problems !

  The driver will wait for you at arrival hall with your name on the card, will help you with luggage and will safely transfer you to agreed place.
  Please fill in the Transfer Reservation and we will contact you within 24 business hours with confirmation

  KIA CARNIVAL  25 EUR (max 5 persons)                                                
  MERCEDES-BENZ VIANO  35 EUR (max 7 persons)

  per car only!